ponedeljek, 3. avgust 2009

Mayo

Mayo...eden izmed najbol slikovitih kotickov Irske, ki ni ne prevc samoten niti prepoln ljudi. Obala zahodnega Maya je prepletena s klifi in se ponasa z dvema znanima jezeroma: Lough Conn in Lough Mask.
Osrednja znamenitost te pokrajine je Croagh Patrick(Med domacini poznan kot The Reek) Irska sveta gora oz. 765m visok stozcasti hrib. Legenda pravi, da naj bi Sveti Patrick prav iz te gore pregnal kace iz Irske. In se danes se na zadnjo nedeljo v Juliju na tisoce ljudi udelezi vsakoletnega romanja na vrh gore.

Pot vas pelje mimo svetih studencov, megalitskih kamnov, samostanskih naselbin, prazgodovinskih grobisc, skal z vklesanimi napisi in kip Svetega Patricka.
V tem delu Irske pa je se en romarski kraj - Knock, kjer so bili domacini prica prikazu device marije. Ta kraj je obiskal tudi papez janez Pavel II.


Z gore pa se odpre razgled na mogocni Clewski zaliv, v katerem naj bi bilo 356 majhnih otockov. Na severozahodnem koncu Clewskega zaliva lezi Achill island. Najvecjo otok na Irskem(24 km x 19 km), ki je s celino povezan s cestnim mostom cez morsko ozino Achill Sound. Tukaj pa lezi tudi Clare island, kjer naj bi zivela tista slavna Irska piratska kraljica Grace O'Malley v kateri sem pisala v prejsnih objavah.



Turizem je tukaj v razcvetu, saj pokrajina obiskovalcem ponuja osupljive razglede, megalitske grobnice, odlicne vode za ribolov, odlicna igrisca za golf,neskoncne pescene plaze in panoramske vzpetine zaradi katerih se turisti znova in znova vracajo v Mayo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar