četrtek, 6. avgust 2009

Sligo - Yeatsova dezela


Zakaj Yeatsova dezela? To pa boste izvedeli, ce do konca preberete tole objavo.
Znani Irski pesnik in dramatik W.B. Yeats, je namrec tam prezivel svoje otrostvo in svoje pocitnice. Kraj, ki ga je imel rad. Leta 1923 je prejel Nobelobo nagrado iz literature. Vsi otroci Yeatsove druzine so bili zelo nadarjeni. Med tem ko je Yeats studiral poezijo, je njegov brat postal znan slikar na Irskem. Njegove dve sestre Elizabeth in Susan pa sta se prav tako ukvarjale z umetnostjo in se v mladih letih druzile z Lollie and Lily-necakinji Lady Gregory. Pa da vam osvezim spomin – Lady Gregory, je tista znana gospa ki je zacela ustvarjati gledaliske igre v Irskem jeziku in se zavzemala za ustanovitev Irskega nacionalnega gledalisca. To ji je tudi uspelo s pomocjo W. B. Yeatsa, ki je bil njen dober pirjatelj. Ustanovila sta The Abbey Teathre. In prav v nasem hostlu je prislo do tega zgodovinskega dogodka!


Sligo naj bi pomenilo mesto skoljk. Na tem obmocju je bilo ogromno skoljk, ki so jih morali odstraniti ko so zaceli graditi mestno infrastrukturo. Druga razlaga pa je ta,da beseda izhaja iz besede Sli kar pomeni pot - ker je Sligo imel in ima pomebno stratesko lego.
Prva znamenitost mesta se nahaja na zacetku ulice Quay. In sicer spomenik, velike Irske lakote(1845). Postavljen vsem tistim, ki so med lakoto izgubili zivljenje ali morali imigrirati.


Ce zavijemo v ulico John pridemo do osrednje znamnitosti. Dveh katedral. Ena izmed njih je katedrala svetega Johna, kjer naj bi se Yeatsova starsa porocila.
Le nekaj korakov naprej se nahaja gledalisce Hawkswell, ki je odprto celo leto in ponuja veliko kulturnih prireditev. Gledalisce je ime dobilo po Igri, ki jo je napisa kdo drug kot pa Yeates.
Na desno v ulici Abbey stoji edina ohranjena srednjeveska stavba v Sligu. Popolnoma unicena v pozaru leta 1414 ampak obnovljena. Na zalost je ogenj vzel vse dragocene predmete,ki so spominjali na to obdobje.

Yeatsova zgradba: je velika zgradba grajena z rdecimi opekami, ki se nahaja tik ob mostu. Vcasih je bila banka danes pa ima v nje svoje prostore knjiznica, poletna sola, likovna sola. Tu pa si lahko ogledate tudi fotografsko razstavo Yeatsa in njegove druzine.



Ja v Sligu vas godovina in druzina Yeates spremljata na vsakem koraku. Tako je tu tudi Muzej Yeatsa, kjer so objavljena njegova dela in njegove fotografije. Pa galerija posvecena njegovemu bratu slikarju.( Ki je trdil da ga ob vsaki umetnini, ki jo ustvarja spremlja misel na Sligo) Mogocno pa stoji tudi kip posvecen temu tako poznanemu pesniku. Kip so postavili domacini ob 50. letnici njegove smrti.



V Sligu vam ne zmanjka stvari za poceti, mogoce vam prej zmanjka casa.
Sligo... Vsekakor poln zgodovinskega pridiha, moderno mesto z veliko mladega prebivalstva, a kljub temu z ohranjeno tisto pristno Irsko kulturo. Veliko literarnih navdusencov prihaja v Sligo, da bi doziveli dezelo, ki jo Yeats tako zaznamoval.
In za lep zaklucek dneva...zavijte izven uhojenih poti. Enniscrone je 3 km dolga sprehajalna pot, ki se konca v dolini dijamantov in je znana po svojih neprimerljivih soncnih zahodih. Kaj je lahko lepse?
Kakorkoli se ze odlocite preziveti svoj dan v Sligu, pazite da se ne zaljubite! Yeats je Sligo namrec poimenoval dezela vseh zelja srca.
Zdaj veste zakaj je Sligo resnicno Yeatsova dezela?

Ni komentarjev:

Objavite komentar