sobota, 12. september 2009

Cork city - my city

V Corku se cas ustavi...in jaz sem med vsem dogajanjem okoli mene malo pozabila na blog. Pa se je vseeno nasel cas za se nekaj Septemberskih objav. Tudi moje pocitnice v Corku so delovne. Vendar nic kaj napornega. Varstvo sosedovih otrok. Vecinoma druzino s 6 fanti!Velik izziv, vendar sem jih vseh kar navajena, oni pa mene ker jih merkam vsako leto. Drugace pa uzivam, pocivam, delam, se sprehajam in zuram.
V tejle objavi pa moje mesto - mesto Cork:
Cork je drugo najvecje mesto v Republiki Irski in najvecje mesto v provinci Munster. Leta 2005 je bil imenovan za Evropsko mesto kulture. Celotno mesto je zgrajeno na reki Lee, ki deli mesto na dva dela. Irsko ime Cork je Corcaigh - kar pomeni mocvirnato mesto, to pa prav zato ker je grajeno na reki. Pristanisce v Corku, ki se nahaja na robu mesta je drugo najvecje naravno pristanisce na svetu. Pred njem je le pristanisce v Sydneju, Avstralija. Corka se ze iz zgodovinskih casov drzi uporniski ogled, saj so bili vedno samostojni in trmasti. Kmalu je vzevek za Cork postal-"Rebel Cork", kar pomeni uporniski Cork. Ljudje iz Corka so tudi poznani kot najbolj zgovorni prebivalci Irske.


Najboljsi nacin da spoznate mesto je hoja. Prijeten sprehod skozi staro mestno jedro, mimo trznic, slikarjev in glasbenikov na ulicah. Se posebaj v Septembru! Po julijskem in avgustovskem dezju se prav prileze topel in soncen Sepetember.
Mesto je odkril sveti Finbarr in tu zgradil samostan v 7.stol. Zgradba je v zgodovini zbujala pozornost Vikingov, morskih piratov. Tu danes stoj mogocna katedrala. Katedrala svetega Finnbara je klasicen primer francoske gotske arhitekture.


Iztocnica za sprehod vam je lahko St. Patrick street(ulica svetega Patrika)Siroka in glavna ulica v mestu. Tu najdete najboljse trgovine,(Primark Penneys' obvezno!) Irske restavracije(scoozies obvezno!)in miniaturne kavarne. Tu se res obcuti utrip mesta. Vse stranske ulice se toraj zdruzujejo z glavno, tako da ni moc zatavati.



Ena od vlikih zgradb je tudi City Hall - mestna obcina. Tukaj si velikokrat lahko ogledate razne slikarske razstave.
Najbolj prepoznavna atrakcija pa je The English market. Ogromna trznica vedno polna ljudi. Vstopite na popoloma drugi strani mesta kot iztopite. Prijetno preganjanje casa, ce boste kdaj tu se sprehodite skozi. Tu prodajajo ribe, zelenjavo, meso, sadje, ter ponujajo razne degustacije.


Vredna ogleda je tudi galerija Crafword, kjer si lahko ogledate razstave in zbirko mogocnih kipov - Brezplacno in zanimivo.
Na koncu ulice Svetega Patricka je Bishop lucey Park, v katerega vstopite skozi velika jeklena vrata,tam pa na travi sedi veliko ljudi in uziva v pogovoru, ali ob kavi.
Cork je res prisrcno in cudovito mesto, s pomocjo nekaj soncnih zarkov pa se toliko lepse:)


Ni komentarjev:

Objavite komentar