petek, 18. september 2009

Blarney castle and Fota zoo - Grad Blarney in zivalski vrt Fota

Grad Blarney in zivalski vrt Fota sta najbolj obiskane atrakcije Corka. Tako grad kot zivalski vrt sem obiskala ze 2 krat. Vsak zase zanimiva in posebna.

Grad Blarney je ze od nekdaj privabljal tako domace kot tuje turiste v provico Munster. Grad, taksen kot stoji danes je zgradil clan McCarthy-jevega klana.
Danes je grad odprt za turiste. Na vrhu gradu pa se nahaja kamen. Kamen, ki privablja svetovne politike, predsednike in gruce turistov. Pa smo spet pri Irskih zgodbah in legendah. Ta kamen ima posebno moc. Vsak, ki ga poljubi naj bi dobil dar govora in nikoli ostal brez besed. Veliko je ugibanj iz kje izhaja kamen in veliko je razlag, o njegovi moci. Pa vendar naj bi izhajal iz Lia Fáil- carobnega kamna na katerem so kronali Irske kralje. Ob odhodu lahko kupite tudi svojo sliko poljuba Blanyskega kamna za v spomin.

Grad obdajajo obsirni vrtovi z urejenimi sprehajalnimi potmi.


-------> There is a stone that whoever kisses, Oh! He never misses to grow eloquent, this he may clamber to a lady's chamber, or become a member of parliament. (Francis Sylvester Mahony) <----------



Zivlski vrt fota je bil odprt leta 1983 z strani Irskega predsednika Patricka Hillerya. Ta zivalski vrt je neka posebnega, zivali se namrec prosto sprehajajo po parku. Tako vas med kenguruji, opicami in pingvini ne locuje ograja. Zivali so ze navajene na ljudi. Seveda tiste bolj krvolocne pa lahko opazujete za ograjo. Leta 2008 je fota zabelezila kar 30% vec obiskovalcev, kot prejsna leta. Razlog za to je bil veliki baby boom med zivalmi, obiskovalnici so si lahko ogledali mladicke sloncke, kenguruje, noje in levcke.



Ni komentarjev:

Objavite komentar