ponedeljek, 21. september 2009

Zgodba o Queenstownu, Titanicu in Piratski ladiji Black Pearl

Queenstown se je v preteklosti imenovalo mesto Cobh. Cobh je unikato in pisano mestece z dolgoletno pomorsko tradicijo. Cobh je igral glavno vlogo v veliki lakoti Irske zgodovine. Med leti 1848 in 1950 je vec kot 6 milijonov ljudi izplulo iz pristanisca Cobh, v upanju na bolse case.
Cobh je zaznamovala tudi tista slavna in vsem poznana nepotopljiva ladija Titanic.
11. Aprila 1912 se je Titanik na svojo poti do Amerike ustavil v Cobhu takrat poznanem kot Queenstown. Tam se je na Titanic vkrcalo 123 Irskih potnikov od tega so 3-je potovali v prvem razredu, 7 jih je potovalo v drugem razredu in ostali v tretjem, podpalubnem delu. Po vkrcanju so se zapeljali vzdolz ob obali Cobha do postojanke kjer so sprejeli posto, ki jo je tja za goste dostavil vlak. 2 manjsa colna sta takrat zaplula do Titanica, mestni obrtniki so si namrec prizadevali prodati suho robo bogatejsemu sloju potnikov na Titanicu. Ob 13.30 se je zaslisal zvok piscali in dud. 1.308 potnikov in 893 clanov posadke Titanica je takrat izplulo na svojo poslednjo pot iz Cobha proti Ameriki.

Na mestu iz katerega je izplul Titanic se danes nahaja zgodovinski center, z restavracijo galerijami in prikazano zgodbo Cobha.
In ne...nismo videli Lonarda Di Capria.Pred zgodovinskim centrom je kip Annie Moore s svojima 2 bratama. Annie Moore je bila prva, ki je emigrirala iz Cobha na otok Ellis v Nevadi 20. Decembra. Po utrujajoci in naporni voznji so tja pripluli po 12 dneh. Pobudo za postavitev kipa je dala takratna predsednica Irske Mary Robinson. Podoben kip stoji tudi na otoku Ellis in je simbol za vse tiste Irce ki naporne voznje niso preziveli.


Danes pa je v Cork spet lep in soncen dan in soseda Kathy ( mami tistih 6 fantov, ki jih obcasno varujem) nas je odpeljala v Cobh. Iz Rocherstowna, kjer zivimo smo se odpeljali do Passage-a(se eno prijetn mesto)nato pa z avtom na trajekt, da preckamo morje. Do Cobha lahko pridete tudi z avtom, vendar pot poteka vse naokoli Corka in vam vzame dobro uro. Ce pa preckate morje z trajektom ste tam v 3 minutah.Casi se spreminjajo... vcasih so ladije plule iz Irske v Ameriko, danes v Cobh prihajajo Ameriske ladije. Ladija, ki smo si jo ogledali danes pa ni cisto navadna ladija. Ogledali smo si The Black Pearl. Originalno piratsko ladijo, na kateri so snemali film Pirati iz Karibov 1, 2 in 3. O Johnneu Deepu seveda ni bilo ne duha ne sluha, ampak ladija je bila fenomenalna ogromna in zelo zanimiva v notranjosti.
Ko se vracamo si ogledamo se zgodovinski center in cerkev svetega Colmana. Spet ena od cudovitih gotskih cerkev, katero so lastnorocno gradili 50 let. Iz cerkve je cudovit razgled na obmorsko mestece. Viden je tudi majhen otocek na sredini morja, ki je vcasih sluzil kot zapor.


Res se nam je ze mudilo domov, saj se je zacela nogometna tekma Kerry:Cork. Da sploh ne govorim... Vse hise so obarvane v belo in rdeco(barve Corka), na ulicah ni zive duse, iz okenj his visijo zastave...v zraku vlada evforija.
Ceprav danes nismo videli ne Leonada Di Capria in ne Johnneya Deepa je bil dan res fantasticen in nepozaben ob popolni druzbi seveda:))

Ni komentarjev:

Objavite komentar